Gevangenisstraffen voor leidinggevenden ondernemingen voor ‘beachen van schepen’ en 750.000 euro boetes

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank in Rotterdam boetes tot 750.000 euro geëist tegen elk van zes ondernemingen, die tot het Seatrade concern behoren. Tegen de leidinggevenden van twee ondernemingen eist het OM gevangenisstraffen tot zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Het OM verwijt de verdachten dat zij in strijd met de Europese regels voor overbrenging van Afvalstoffen schepen hebben laten slopen op stranden in India en Turkije.

De officieren spraken op zitting van ernstige feiten. “De handelwijze van verdachten laat zien dat het de verdachten er alles aan is gelegen om een maximale opbrengst bij verkoop te generen en ook om buiten beeld te blijven ten einde niet op de name en shame lijsten te komen.” Zeiden de officieren op zitting: “Louter en alleen financiële drijfveren. Wel bewust kozen verdachten voor slopen in slechte omstandigheden omdat daarmee de meeste winst wordt gegenereerd.” De besluitvorming om de schepen te laten ‘beachen’ vond plaats in Groningen. De verschillende rechtspersonen werkten hierbij samen. De drie leidinggevenden van de betrokken ondernemingen hebben in onderling overleg bepaald dat de schepen uit de vaart werden genomen en ter sloop verkocht zouden worden. Zij hadden dit kunnen stoppen maar dit hebben zij niet gedaan. “Zonder blikken of blozen aanvaarden verdachten de huidige ontmantelingsmethoden die het leven en de gezondheid van de arbeiders in gevaar brengen en het milieu in grote mate verontreinigen. Door hun handelen houden verdachten deze verwerpelijke ontmantelingsmethoden in stand. Daarmee zadelen ze ontwikkelingslanden met grote milieuverontreiniging en gezondheidsrisico’s op.” Er wordt geschat dat duizenden arbeiders ongeneeslijke ziektes oplopen door contact met en inademen van giftige stoffen zonder minimale voorzorgs- of beschermingsmaatregelen: “De Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties heeft dit werk uitgeroepen tot de meest gevaarlijke baan van de wereld.”

Gelet op de aard van de feiten en de daarbij betrachte opzet met nadrukkelijk ook het oogmerk van financieel gewin zijn forse straffen op hun plaats. Het OM eiste tegen ieder van de drie centrale ondernemingen van het Seatrade concern een geldboete van 750.000 euro. Tegen elk van de drie bedrijven waarin de schepen waren ondergebracht eiste het OM 100.000 euro boete. De leidinggevenden hoorden ieder zes maanden gevangenisstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

Bron: OM

Lees hier verder

CONTACT

Uw E-mailadres

Uw telefoonnummer

Bedrijfsnaam

Onderwerp

Uw bericht

©2018 Legal Counselors  |    Algemene voorwaarden   |   Webdesign by Webdesign4less

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu

Log in with your credentials

Forgot your details?